Witamina A
Witamina A
Witamina A to nic innego jak związki chemiczne należące do grupy karotenoidów, będące niezbędnym składnikiem odżywczym rozpuszczalnym tłuszczach. Jeżeli chodzi o jej zawartość w produktach spożywczych, w przypadku roślin, np. marchewki, szpinaku, dyni czy natki pietruszki występuje pod postacią prowitaminy, która przekształca się w retinol, będący później magazynowany w wątrobie. Z kolei w źródłach zwierzęcych witaminy A — wątrobie, tranie, mleku lub jajach mamy do czynienia z retinoidami.
Witamina A+E — duet, dzięki któremu poczujesz się lepiej
Wśród preparatów zawierających witaminę A jest bardzo wiele produktów bogatych również w witaminę E. O ile ta pierwsza jest kluczowa dla procesów widzenia, odporności czy też zachowania pięknej skóry, włosów i paznokci, druga chroni przed stresem oksydacyjnym oraz uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Zadbaj o swoje ciało kompleksowo, w czym z pewnością pomoże Ci odpowiednia podaż witaminy A oraz E. Zapraszamy!